Att tänka på

Det finns några saker man bör tänka på när man fotar med en digitalkamera. Beroende på vad du vill göra med bilderna när du tagit dem kan det tillexempel vara värt att tänka på vilken upplösning den ger bilderna.

Framkalla digitalfoton på canvasOm du tänker dig att de digitala fotona ska användas till förstoring, så som tryck på canvasduk, plansch eller en fototapet bör du ha en digitalkamera med minimum 7 megapixlar. Ska du bara använda bilderna i din dator och på internet behöver inte upplösningen vara lika hög. Då räcker det med 3 megapixlar och sådana digitala foton kan du oftast ta med bland annat din mobiltelefon, om den har en kamerafunktion vill säga. Idag är det oftast inte mindre än 6 megapixlar på en standard digitalkamera men det kan ändå vara värt att tänka på.

Vad det gäller olika effekter du kan lägga på bilderna direkt i kameran, det vill säga de redigeringsmöjligheter kameran har. Kan det vara bra att kolla upp sådant i förväg, funktionerna skiftar ganska mycket mellan de olika modellerna. Dock brukar det alltid finnas funktioner som gör att du till exempel kan välja mellan svart/vit och färgbilder. På en del kan du även justera ljus och skärpa på ett enkelt sätt.

Tänk på när du tar digitala foton att färgerna sällan ser ut i kameran som i verkligheten. Och även om färgerna ser ut på ett visst sätt på displayen på kamerans bakstycke, är det inte säkert att de ser likadana ut om du trycker ut dem på papperskopior. Dessutom om du tar färgbilder, tänk då på att riktigt vita partier i bilderna ofta kan se blåaktiga ut beroende på kontrastfärgerna i bilden. Klart kan skillnaderna som uppstår verka små, men förstorar du bilden kan det synas lite mer.